Четвер, 25.04.2024, 09:58
Дивитися онлайн
Наші друзі

Розділи
1 сезон
2 сезон
3 сезон
4 сезон
Цікаві матеріали
Друзі сайту

Серіал "Величне століття. Роксолана"

Головна » 4 сезон » 135 серія (26 серія 4 сезону) "Життя після смерті"
18:43
135 серія (26 серія 4 сезону) "Життя після смерті"

135 серія

Лала учить малого Мехмета, що слово володаря - закон, і життя в його руках. Султан Сулейман знаходить у Мустафи лист. Тіло шехзаде виносять із шатра. Яничари підходять до тіла. Джихангір рветься в табір, його не в змозі стримати Селім.

"Володарю, Ви, звісно, не прочитаєте цього листа, якого я триматиму біля серця, бо я пишу його тому майбутньому Вам, який ніколи не дізнається правди - таке моє бажання. Якщо воно не здійсниться, і цей лист дійде до Вас, значить Ви мене вбили.

О Володарю, о любий батьку! Оскільки ви читаєте ці рядки, отже Ви вирвали і викинули власне серце, а я пішов з цього брехливого світу назавжди! Знайте, що Ви забруднили свої руки гріхом, знайте, що Ви забрали невинну душу, а між тим, ми дали один одному слово - я зарікся, що не бунтуватиму проти Вас, а Ви - що не вб'єте мене. Я дотримав свого слова, батьку. Я ніколи Вас не зраджував. Присягаюся життям свого сина Мехмета і життям своєї дочки Наргізшах, що не зраджував Вас. І не зраджу. Але Ви не дотримали слова - зробили те, чого обіцяли ніколи не робити!

Вам я залишаю цей жорстокий світ, у якому батько вбив власного сина. Бо замість жити як тиран, що коїть замах на власного батька, заради успіху і влади, я краще помру" як жертва несправедливості. Може моє ім'я не буде на золотих сторінках історії, як Ваше, і ніхто не говоритиме про мої перемоги; я не матиму трону, на якому правитиму світом; може навіть про мене напишуть, що я був непокірним шехзаде-зрадником - хай так і буде!

 Хай пишуть, нехай приховують від рабів те, про що знає Аллах. Настане день, і історія тих, хто зазнав несправедливості теж буде розказана. Можливо, через роки, можливо через століття, хтось розповість і мою історію. Люди почують і дізнаються правду. І тоді, хто зазнав несправедливості, отримає те, що належить йому по праву."

Яничари несуть тіло Мустафи. Прибуває Ташлиджали, потім Джихангір розчарований і Селім. Ревуть над тілом. У Селіма, як завжди - рвота. Джихангір рветься до батька зі словами "Ти вбив невинного, батьку!".

Гюррем намагається заспокоїти Баязида, на що той: "От що таке бути матір'ю - бути сліпою до будь-чиєї біди заради своїх дітей. А бути братами - це як? Ви знаєте, валіде? - Це означає з любов'ю дивитися в очі брата і відчувати там таку саму любов. А ще відчувати любов в його серці і одночасне биття двох братніх сердець. І для цього не обовязково народитися від однієї матері. Я боюся, валіде. Боюся, що з Мустафою станеться біда, і боюся, що моя душа не відчує цього".

По шехзаде-бунтівнику читають у таборі намаз, що не подобається Рустему. В намазі беруть участь Джихангір, Ях'я та Ахмет-паша. Рустем викликав Ташлиджали, наказав тому повідомити сім'ю Мустафи. Ях'я сказав йому "пару ласкавих". Поховали шехзаде у Бурсі. Ахмет-паша здав яничарам одного з очільників яничар, що перейшов на сторону Рустема, і того вбили. Яничари розпочинають бунт. Ахмету вдається вгамувати тих, пообіцявши, що Рустема султан покарає. Рустема силою проводять до володаря. Рустем зізнається, що вбив двох агів яничар, розповідає, що запобігав бунту. Рустем переконує султана, що той вчинив правильно, вбивши Мустафу, і зараз треба тільки затвердити своє рішення. Сулейман звільнив Рустема з посади і вислав його з табору, його долю вирішать після походу. Проте Рустему ще треба вибратися з табору живим.

На посаду великого візира султан призначає Ахмета-пашу. Ахмет має наглість вимагати від султана убезпечення його життя. Рустем вважає, що така ротація зроблена султаном, щоб запобігти бунту.

Після повідомлення Ях'ї у Амасії про смерть Махідевран хоче випити отрути, та її відволікає онука.

"Хай Аллах не дасть спокою тому дітовбивці, як він моє серце взяв і кинув у вогонь. Хай так і Аллах спалить його душу у пекельному полум'ї! Доки дихає, хай згорає! Так згорає, що шкварчало! Так шкварчало, щоб проклинав себе!" - Махідевран.

Рустем повернувся в столицю. Сінан обіцяє забезпечити спокій. Рустем доповідає Гюррем про ситуацію. "Я роками воювала заради цього. Роками чекала цієї миті. Не було ночі, щоб я спала спокійно, а тепер ти кажеш, що усе скінчилося. Що я виграла?! Справді? Усе справді скінчилося?".

Міхрімах реве на весь палац по смерті Мустафи. У палаці починаються розбірки між Фатмою, Гюльфем, Баязидом та Рустемом з Гюррем.

У столиці розпочинається шум щодо смерті Мустафи. Сюмбюль тікає з вулиці в палац.

"Спасіть! Наш світ загинув на половину!
Кати в нас забрали надію єдину!
Хан Мустафа - прозора краплина.
Хитрістю вбили османську дитину.
Прийшла й владарює велика омана.
На небо послали героя султана!
Таємною злістю, вогнем і обманом.
Вік скоротили, накрили каптаном.
Життя все забрали з могутнього стану
Мотузку на шию бійця капудана.
Якби ж мої очі не бачили лиха.
Якби ж і на серці було тепер тихо..."
Вірш Ташлиджали.

Селім пише Нурбану листа, в якому повідомляє, що на крок наблизився до трону - найсильнішого супротивника уже немає. Але все ж Селіма совість мучає. Нурбану теж переживає.

Гюррем надіслала листа Сулейману: "Султане, сонце мого щастя! У мене нема слів, щоб описати твій біль, але знаю, що ти все зробив правильно. Не могло бути прощення шехзаде, який насмілився на бунт. Він був немов зловісна пухлина. немов нарив, і ти мусив його позбутися! Ніхто не сміє тебе звинувачувати.

Володарю! Ти моя душа! Я не хотіла тобі писати те, що напишу, бо ти в жалобі. Але відбуваються події, про які ти маєш знати. На жаль, в столиці ми, наче на голках. У місті повно людей, які хочуть вчинити безлад, скориставшись зі становища. Я боюся, що це може призвести до повстання. Я чула, що є ті, хто хоче посадити на трон Мехмета, сина шехзаде Мустафи. Зрадники з лихими намірами неодмінно використають шехзаде для своєї мети. Якщо ти не почнеш діяти негайно, може статися велика біда! Та день, коли я знову тебе побачу, зробить мене щасливою. Твоя рабиня і наложниця Гюррем."

135 серія завершилася похоронами Мустафи.

Дивитися серіал "Величне століття" українською мовою:

Протягом кількох років свого життя при дворі султана Сулеймана, невільниця з маленького українського поселення Роксолана, рухалася до своєї мрії - безпеки і влади. Із простої наложниці вона перетворитися на дружину найсуворішого правителя Сходу, а її діти стали законними претендентами на трон Османської імперії, чиї кордони розширювалися з кожним днем. Але цей шлях був сповнений запеклої боротьби, засіяний смертями близьких людей і залитий океанами сліз, болем і приниженням, які не зламали волі сильної жінки.

Четвертий сезон серіалу "Величне століття. Роксолана" вийшов під слоганом «Вирішальна битва» і стане заключним в серіалі про Величне століття Османської Імперії. Після трагедії, що забрала життя її старшого сина, Гюррем ні на хвилину не забуває про місце, навіть не дивлячись на те, що пройшли роки ... Заручившись вірністю і підтримкою Рустема Паші, султана готується нанести ворогові смертельного удару. Між тим зростає суперництво між Селімом і Баязидом. А Падишах приймає рішення, здатне змінити долю Імперії.

Категорія: 4 сезон | Переглядів: 27652 | Додав: meri7837 | Рейтинг: 4.4/5