П`ятниця, 29.03.2024, 10:58
Дивитися онлайн
Наші друзі

Розділи
1 сезон
2 сезон
3 сезон
4 сезон
Цікаві матеріали
Друзі сайту

Серіал "Величне століття. Роксолана"

Головна » Цікаві матеріали » Ієрархія жіночих посад у гаремі
10:11
Ієрархія жіночих посад у гаремі

Ієрархія в гаремі

Ті численні глядачі, які полюбили серіал «Величне століття», добре знають, що гареми в Османській імперії мали строгу ієрархію. У кожної жінки, яка мала певний титул або звання, був свій статус, тобто строго певні права та обов'язки. На підставі цього статусу визначалася величина її платні, кількість займаних кімнат або покоїв, кількість служниць, право займати будь-яку посаду. Але про повну ієрархію жінок, які жили в османському гаремі середньовіччя, знають тільки фахівці. У цій статті ми хочемо допомогти відновленню даної прогалини у шанувальників цього величного серіалу. Наразі відомі такі статуси жінок (за зростанням): джарія, калфа, уста, одалик, пейк, гьозде, ікбал, хазнедар, кадин, султан, хасекі, валіде. Розповімо про основні з них, що використовуються в серіалі.

Джарія - вважалася найнижчим щаблем ієрархії. Кожна дівчина, що потрапила в гарем, отримувала саме цей статус, на початку свого шляху.

Калфа - так називали служниць, які входили в обслуговуючий персонал палацу. Це найчастіше були колишні джарії, які мали певну освіту для того, щоб отримати такий статус. Вони відрізнялися від джарій тим, що займалися прибиранням приміщень і обслуговуванням привілейованих осіб. Їм платили підвищену платню, але інтимних стосунків з султаном при такому статусі у них як і раніше не було. Джарії і калфи могли розраховувати на заміжжя після того, як десять років прослужать в гаремі, якщо у них було таке бажання. Їхніми чоловіками ставали зазвичай дуже успішні люди, і їх подальше життя було пристойно влаштоване. У серіалі: Нігяр Калфа.

Уста - обрана джарія, яка виділилася на фоні решти дівчат розумом і привабливістю, отримувала більшу платню і мала шанс на інтимні стосунки з султаном.

Одалик - була обраною джарією, але на відміну від уст не мала шансі на інтимні стосунки.

Пейк - служниця у султани, не мала статевих стосунків з султаном. У серіалі: Марія, Нілюфер, Есма.

Гьозде - дівчина, що побувала у ліжку султана (фаворитка). Зазвичай цей статус набувався після усти. Такій дівчині уже не доручали брудну роботу в гаремі. Могла мати своїх служниць.

Ікбал - постійна фаворитка султана. Жила в окремій кімнаті і мала служниць. У серіалі: Гюррем, Махідевран, Фірузе.

Хезнедар - управителька гаремом (адміністратор, казначей, завгосп). Зазвичай доручалась довіреним, але "нестатевим" рабиням, можливо колишній фаворитці або калфі. Мала статус більший, ніж вагітна фаворитка. У серіалі по черзі призначалися Гюльфем, Махідевран, Гюррем.

Кадин - фаворитка, що народила дівчинку, або що втратила сина, тобто без перспектив бути матір'ю наступника. У серіалі: Гюльфем.

Султана - вищий статус в Османській імперії. Призначався або колишній ікбал, що народила сина, або дочці (сестрі) султана. У серіалі: Гюррем Султан, Махідевран Султан, Хатідже Султан, Міхрімах Султан.

Хасекі придумав султан Сулейман, як статус головної дружини (султани). Першою стала Гюррем, далі ще були Кьосем, Нурбану, Сафіє. Одночасно могла бути лише одна Хасекі, цей статус був пожиттєвим і його не можна було позбавити, незалежно від ситуації з дітьми (на відміну від султани).

Валіде - матір султана, найвищий жіночий статус в гаремі. Управляла гаремом. Першою Валіде стала матір Сулеймана Айше Хафсе Султан.

Категорія: Цікаві матеріали | Переглядів: 3195 | Додав: meri7837 | Теги: Фаворитка, султана, калфа, ієрархія, гарем | Рейтинг: 4.2/4