Четвер, 18.04.2024, 17:57
Дивитися онлайн
Наші друзі

Розділи
1 сезон
2 сезон
3 сезон
4 сезон
Цікаві матеріали
Друзі сайту

Серіал "Величне століття. Роксолана"

Головна » Цікаві матеріали » Легенда №4 "Про походження Хюррем"
07:34
Легенда №4 "Про походження Хюррем"

Легенда четверта. «Про походження Хюррем».
Легенда свідчить: «Плутаючись у співзвучності - власного і номінального, деякі історики бачать в Роксолані російську, інші, переважно французи, грунтуючись на комедії Фавара "Три султани", стверджують, що Роксолана була француженка. Те й інше абсолютно несправедливо: Роксолана - природна туркеня - була куплена для гарему ще дівчинкою на невільничому базарі для прислуги одалісткам, при яких і займала посаду простої рабині.
Існує так само легенда, що пірати Османської імперії в передмісті Сієни напали на замок, що належить знатному і багатому роду Марсіглі. Замок був розграбований і спалений дотла, а дочку власниці замку - красиву дівчинку з волоссям кольору червоного золота і з зеленими очима привезли в султанський палац. У генеалогічному дереві родини Марсіглі зазначено: Мати Ханна Марсіглі. Ханни Марсіглі - Маргарита Марсіглі (Ла Роза), прозвана так за вогненно-червоний колір волосся. Від шлюбу з Султаном Сулейманом у неї були сини - Селім, Ібрагім, Мехмед»
Історичні факти: Європейські спостерігачі і історики називали султану як "Роксолана", "Рокс", або "Росса", оскільки, передбачалося, що вона російського походження. Михайло Литвин (Mikhalon Lituan), посол Литви в Кримy в середині шістнадцятого століття, писав у своїй хроніці 1 550: "... кохана дружина турецького імператора, мати його старшого сина і спадкоємця, була свого часу викрадена з наших земель". Навагерро писав про неї як про "[Донна] ... Ді Росса", і Тревізано назвав її "султанa ді Руссiя". Самуїл Твардовський, член польського посольства в Судi Османської імперії в 1621-1622 роки так само вказував у своїх нотатках, що турки повідомили йому про те, що Роксолана була дочкою православного священика з Рогатина, невеликого містечка на Поділлі неподалік від Львова. Переконання, що Роксолана була російського, а не українського походження, ймовірно, виникло в результаті можливого неправильного тлумачення слів «Роксолана» та «Росса». На початку XVI століття в Європі, слово «Роксоланія» було використано для позначення провінції Рутенія в Західній Україні, яка була в різні часи відома під назвами Червона Русь, Галичина чи Поділля (тобто розташоване на Східному Поділлі, яке була під польським контролем в той час), в свою чергу, сучасна Росія в той період часів носила назву Московської держави, або Русі Московської, Московії. У давнину слово Роксолана позначало кочові племена сарматів і поселення на річці Дністер (в даний час в Одеській області в Україні).

Категорія: Цікаві матеріали | Переглядів: 10108 | Додав: meri7837 | Теги: історія, Біографія, Роксолана, факти, легенди, Хюррем | Рейтинг: 3.6/7