П`ятниця, 29.03.2024, 06:49
Дивитися онлайн
Наші друзі

Розділи
1 сезон
2 сезон
3 сезон
4 сезон
Цікаві матеріали
Друзі сайту

Серіал "Величне століття. Роксолана"

Головна » Цікаві матеріали » Роксолана народила в 15 років
11:20
Роксолана народила в 15 років

В нашій соціальній групі часто виникають соціально-етичні спори, щодо можливості статевих зносин 26-річного Сулеймана і 14-річної Гюррем. Нагадаємо, Що Роксолана потрапила в гарем султана десь в 14 років, першу дитину народа в 15-16 років, останю, п'яту - в 27. Наскільки це було нормальним для тогочасного світу і природньо? Розберемо це питання детально.

Варто знати. В сучасному світі існують наступні терміни, які регулюють вступ в шлюб і статеві зносини:

  • статева зрілість;
  • вік сексуальної згоди;
  • вік вступу в шлюб;
  • повноліття; - педофілія

При цьому статева зрілість є біологічним терміном, педофілія - медичним, решта - юридичними.

❤ Статева зрілість - це в першу чергу біологічний термін, і скоріше не вік, а стан організму, який індивідуально для кожної особи визначає здатність розмножуватися, а саме готовність статевих органів. Цей термін фігурує в законодавстві України: ст.155 Кримінального кодексу "Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості". Для суду (щодо порушення цієї статті) статеву зріслість визначає лікарська комісія. Статевій зрілості передує статеве дозрівання, особи в цьому віці називаються підлітками (тінейджерами). Хоч статева зрілість є індивідуальною рисою, але, оскільки вона певним чином залежить від обміну речовин в організмі, у народів, що живуть в теплому кліматі, вона настає раніше, ніж на півночі та у високогірних районах.

❤ Вік сексуальної згоди - правовий термін, який визначає, що особа може дати згоду на секс з розумінням того, що вона робить, незалежно від її фізіологічного розитку. Визначається виключно по паспорту, в Україні - це 16 років. Саме цей вік розуміється під "розбещенням неповнолітніх". В українському законодавстві цей термін фігурує в ст.156 Кримінального коедксу. Цікаво, що мінімальний вік статевої зрілості у Йемені (9 років), в суто ісламських країнах Катарі і Саудівській Аравії він не встановлений і визначається шлюбом, 12 років він в Мексиці і Філіпінах, 13 - Аргентина, Південна Корея, Японія, 14 - Австрія, Німеччина, Італія, Болгарія, Бразилія, Китай, 15 - Греція, Франція, Швеція, Польща, Чехія; 16 - країни екс-СРСР, Ізраїль, Канада, Бельгія, Австралія, Фінляндія, Швейцарія, 18 - Туреччина, Єгипет, В'єтнам.

❤ Вік вступу в шлюб дозволяє вступати в шлюб самостійно чи зі згоди батьків, а також за рішенням суду чи через вагітність. Він залежить від країни і може бути різним для чоловіків та жінок. Україна, Росія, Європа - 18 років (16 за рішенням суду), Туреччина - 18 (17 з батьківської згоди, 16 - за рішенням суду), Гондурас - 21 рік (18 - зі згоди батьків), США 18-21 (в залежності від штату і широкі рамки для рішень суду та згоди батьків), Саудівська Аравія - вік не встановлюється (за згодою батьків), в більшості країн світу діє система 18 (16), деякі 21 (18). В Україні даний момент регулюється ст.22 Сімейного кодексу. Варто відзначити, що до 2012 року українки могли вступати до шлюбу з 17 років, а за рішенням суду - з 14 ("злочинний режим").

❤ Повноліття - вік, після досягнення якого настає повна цивільна дієздатність. Особи, що недосягли цього віку, називаються неповнолітніми. Як бачимо, певним чином це поняття перечить віку сексуальної згоди та вступу в шлюб. В більшості країн світу повноліття наступає в 18 років, у Японії - 19, в деяких штатах США і Канади, а також Гондурасі, Єгипті, Монако і Сінгапурі - 21 рік. В Україні повноліття визначається ст.34 Цивільного кодексу.

❤ Педофілія - психічний розлад, що характеризує статеву тягу до осіб, в яких не почалося статеве дозрівання (або початок). Дослівно означає тягу саме до хлопчиків. В юриспунденції термін "педофілія" не використовується. В простолюдді некоректно використовується для позначення статевих зносин з неповнолітніми. Повноліття - це юридичний термін, статеве дозрівання - біологічний, не плутайте!

Крім того, ми не врахували релігійну складову Для тогочасного світу вона була основною - кримінального кодексу тоді не було. З часом закони писалися на базі релігійно-соціальних традицій, тому відрізняються для різних країн і релігій. Зокрема, варто відзначити, що в ісламських країнах релігійна складова шлюбу є найважливішою і стоїть на рівні з юридичною. Тоді як в християнському світі стає все більш ліберальною і поняття шлюбу регулються виключно законами, а релігійна складова залишається на совісті суб'єктів правочину.

То ж, підсумовуючи "нормальність" подій в гаремі, можна сказати, що в статевих зносинах Сулеймана з Гюррем схильності до педофілії не вбачається. Будемо вважати, що Роксолана була пишною здорою дівкою, а перша вагітність в 15-16 років навіть з точки зору сучасної медицини краща для здоров'я, ніж в 30. Та і демографічна ситуація покращиться. Школу б тільки закінчити та султана знайти...

Категорія: Цікаві матеріали | Переглядів: 2346 | Додав: yuliya7669 | Теги: Шлюб, Роксолана, діти | Рейтинг: 5.0/1