П`ятниця, 26.04.2024, 18:14
Дивитися онлайн
Наші друзі

Розділи
1 сезон
2 сезон
3 сезон
4 сезон
Цікаві матеріали
Друзі сайту

Серіал "Величне століття. Роксолана"

Головна » 4 сезон » 154 серія (45 серія 4 сезону) "Смерть Баязида"
07:13
154 серія (45 серія 4 сезону) "Смерть Баязида"

154 серія

Тахмасп розігнав військо Баязида під приводом того, що дорого утримувати, а непокірних убив. Баязид вирішує вночі будь-що тікати. Проте його перестріли і, пообіцявши зберегти життя, повели до шаха Тахмаспа. На вечері починається різня. Баязид мав можливість перерізати горло Тахмаспу, проте не зробив це, бо життя дітей і Дафне було в небезпеці. Їх усіх кинули у в'язницю.

Гюльфем разом з володарем святкує свої п'ятдесят років у гаремі. А з цього приводу намагається пом'якшити покарання Баязиду.

До Тахмаспа прибув Хусрев із 400 тисячами золота, решту обіцяє, коли Баязид буде в Стмабулі. Проте шах відмовляє - він хоче удвічі більше золота і Багдад. Хусрева допускають до шехзаде. Той розповідає, що Дафне відправили в Амасію до сина. Але його там немає - його нібито відвезли у Бурсу. Володар отримав лист від Тахмаспа, обурився і готовий іти на Персію. Його зупиняє Мехмет-паша - наразі похід невигідний.

4355 Баязид: "Що вдієш, як в довгім чеканні я втрачу свій подих? Не лишилось жахи до життя в моїм серці. О дух! Прожени всі ці муки, бо тіло людське все одно ж бо руїною стане. Долітають до мене каравану дзвіночки. Він шляхом іде, шляхом до смерті моєї."

Історія про Святого Ноя. "Колись у давні-давні часи світ, як зраз, потопав у крові, жорстокості, заздрості і несправедливості. Люди почали порушувати закони і накази Аллаха. Святий Ной усім показував правильний шлях, та ніхто його не слухався, його винуватили в обмані. І тому аллах вирішив покласти кінець роду людському. Та він зробив один виняток - Аллах наказав Ною великий корабель, взяти по парі кожної тварі, що живе на землі, а потім разом зі своєю сім'єю - жінкою, синами, синовими дружинами - сісти в той корабель. Святий Ной виконав наказ Аллаха - збудував дуже великий ковчег. З різними  - великими і малими птахами та звірами і своєю сім'єю він зійшов на той ковчег. І раптом почався дощ - нескінченний, здавалося б, він ніколи не вщухне. Небо потемнішало і опустилося до землі. Земля потріскалася, вода заповнила геть усе. Річки так розлилися, що навіть верхівки найвищих у світі гір сховалися у тій воді. Все живе опинилося під водою і загинуло. [...] 10915 В усьому світі лишилися тільки святий Ной, його сім'я і живі істоти на його кораблі. Всевишній велів: о земле, стримай воду, о небо, перестань лити воду! І тоді вода відступила. Ной і його діти зійшли на землю, вони здолали повені нещастя і бурі.

Ми теж здолаємо ці бурі. Піднімемося, зберемося знову вся разом і збудуємо нове життя"

5114 "Ти гостю в цім світі, о Душе! Усміхайся тому, що є, а не тому, чого чекаєш - казав святий Румі. Буде так, як написано Всевишнім. Нікому не докоряй, ніколи не сумуй."

Селім саме отримав від Мендес 1 млн. золотих. Відвезти золото шехзаде відправляє особисто лалу Мустафу. Тахмасп віддав йому Баязида. Селім зустрівся з братом у лісі: "Ти зробив помилку - ти мав убити мене того дня. Я казав тобі, ти, як брати Мустафа і Джихангір, слабкий. А я сильний! Як бачиш, на ногах лишився я. ... Заради майбутнього своїх дітей я ладен зробити все, і зробив. А ти, Баязиде? Заради майбутнього своїх дітей зможеш благати мене? Зможеш припасти до моїх ніг? Якщо зробиш це, я віддам тебе Хусреву-паші, разом із синами поїдеш у столицю."

10130 Цитата Сулеймана посеред розмови братів: "Коли йдеться про відданість і єдність підданих держави, правителю не слід боятися звинувачень у жорстокості. Бо той, хто був суворим і навчав, попередив безчинства і заколоти - він милосердніший за тих, хто зайвою милістю відкрив шлях до скоєння злочинів. Бо всі безчинства шкодять усім підданим, а розпорядження правителя шкодять лише одній людині."

"Не давай слова, якого не дотримаєш, Селіма. Не вимовляй слів вищих за тебе". - Баязид.

"Якщо володар наказав мене стратити, то чому ти перерізав мені шлях? - Боїшся? - Боїшся. Навіть однієї можливості з тисячі!". - Баязид.

Баязид просить не вбивати дітей, проте Селім непохитний. Баязид проклинає його:

"Ти чорна пляма династії! Як шкода, що ця велична держава перейде під твоє правління! Але чи знайдеш ти спокій на тому кривавому троні? Селіме, ти чуєш? Навіть через тисячу років тебе згадуватимуть як зрадника і п'яницю!"

Кати Селіма задушили усіх... (за історією - 25.09.1561).

Далі ідуть стрибки в часі.

"Що стається з серцем, коли людина помирає, коли душа відлітає, а кров застигає? Велич володаря вимірюється його перемогами, та в серці його є щось значно більше - любов'ю, дружбою, віршами та осіннім листям по самі вінця сповнене моє серця. Моя голова - зоряне небо, яке вбирає в себе все безмежжя мороку. Власне, що таке глибина чорної родючої землі? Мій морок іде з землі, а світло - з небес!" - голос Сулеймана після взяття Сигетвару (за історією 8.09.1566 - уже після смерті Сулеймана).

Дафне з ножем захищала свого 3-річного шехзаде. Нурбану особисто проконтролювала, щоб його убили. Сказала, що чинить це заради своїх дітей. Врешті Дафне з сином випили отрути самі.

Доньки Нурбану успішно вийшли заміж за державних мужів, одна з них за Мехмета-пашу, який уже великий візир. Здоровя володаря слабне з кожним днем. Мехмет-паша натякає шехзаде Селіму, що пора готуватися. Але Селім не поспішає - він знає: престол остаточно його.

У Бурсі ще живе Махідевран з Фідан. Цього дня їй приснився сон, в якому султан Сулейман вийшов зі свого палацу і кудись попрямував у білому каптані. Це знак від Всевишнього - час султана Сулеймана збігає. "Був би каменем - розколовся б. Був би криницею - пересох би. А він віддав наказ про страту ще одного сина. Муки совісті ні на мить його не відпустять. Він щомиті мучитиметься!".

В кінці 154 серії Селіму доповідають, що з приходом Максимільяна Угорщина почала борзеть. Селім попри правила наказує Мехмету-паші вирішити це питання без султана Сулеймана, який уже не в силах: "Правила міняються, це ж не заповіді Аллаха".

Дивитися серіал "Величне століття" українською мовою:

Протягом кількох років свого життя при дворі султана Сулеймана, невільниця з маленького українського поселення Роксолана, рухалася до своєї мрії - безпеки і влади. Із простої наложниці вона перетворитися на дружину найсуворішого правителя Сходу, а її діти стали законними претендентами на трон Османської імперії, чиї кордони розширювалися з кожним днем. Але цей шлях був сповнений запеклої боротьби, засіяний смертями близьких людей і залитий океанами сліз, болем і приниженням, які не зламали волі сильної жінки.

Четвертий сезон серіалу "Величне століття. Роксолана" вийшов під слоганом «Вирішальна битва» і стане заключним в серіалі про Величне століття Османської Імперії. Після трагедії, що забрала життя її старшого сина, Гюррем ні на хвилину не забуває про місце, навіть не дивлячись на те, що пройшли роки ... Заручившись вірністю і підтримкою Рустема Паші, султана готується нанести ворогові смертельного удару. Між тим зростає суперництво між Селімом і Баязидом. А Падишах приймає рішення, здатне змінити долю Імперії.

Категорія: 4 сезон | Переглядів: 39976 | Додав: meri7837 | Рейтинг: 3.0/20