Вівторок, 19.03.2024, 03:53
Дивитися онлайн
Наші друзі

Розділи
1 сезон
2 сезон
3 сезон
4 сезон
Цікаві матеріали
Друзі сайту

Серіал "Величне століття. Роксолана"

Головна » Цікаві матеріали
1 2 3 »

Легенда п'ята. «Про відьму при дворі»

Легенда свідчить: «Хюррем султан була нічим не примітною зовні і вельми склочною по натурі жінкою. Своєю жорстокістю і хитрістю вона прославилася на століття. І, природно, що єдиним чином, яким вона утримувала Султана більше сорока років біля себе - це використання заговорів і привороту. Адже не дарма її серед простого люду називали відьмою». ... Дивитися далі »

Категория: Цікаві матеріали | | Комментарии (0)

Легенда четверта. «Про походження Хюррем».
Легенда свідчить: «Плутаючись у співзвучності - власного і номінального, деякі історики бачать в Роксолані російську, інші, переважно французи, грунтуючись на комедії Фавара "Три султани", стверджують, що Роксолана була француженка. Те й інше абсолютно несправедливо: Роксолана - природна туркеня - була куплена для гарему ще дівчинкою на невільничому базарі для прислуги одалісткам, при яких і займала посаду простої рабині.
... Дивитися далі »


Легенда третя. «Про кастрацію і срібні трубочки»

Легенда свідчить: Замість милої і веселої чарівниці-хохотушки нашому погляду з'являється люта, підступна і безжальна машина для виживання. Зі стратою спадкоємця і його друга почалася хвиля репресій, небачених в Стамбулі. За зайве слово про криваві палацові справи можна легко було поплатитися головою. Їм рубали голови, не вдаючись навіть до поховання...

... Дивитися далі »


Шехзаде Джихангір мав горб, який міг з'явитися у нього внаслідок травми при пологах; можливо, що маленький шехзаде отримав ваду у дитинстві (в 1535 Роксолана писала султану, що інфікована рана на плечі Джихангіра загоюється). Через це претендувати на престол не міг. Щоб не відчувати разючого болю, шехзаде вживав наркотики. Запасався він ними в Амасьї у названого брата Мустафи, не міг бути й ... Дивитися далі »


Легенда друга. «Про заміжжя дванадцятирічної Міхрімах і п'ятдесятирічного Рустема-паші»

Легенда свідчить: «Тільки-но доньці виповнилося дванадцять років, як Хюррем запропонувала Міхрімах в дружини посів місце Ібрагіма Рустема-паші, якому на той момент виповнилося вже п'ятдесят. Різниця між нареченим і нареченою майже в сорок років не бентежила Роксолану».

... Дивитися далі »


Почнемо цикл статей легенд і міфів про Хюррем Султан, що ходять у турецькому і українському суспільстві.

Легенда №1 "Про сорок нащадків Сулеймана і дітовбивство".

Легенда свідчить: «Хюррем Султан прийняла рішення умертвити двох своїх синів. Більш того, вона переконала в необхідності такого кроку чоловіка-султана. Їх молодшого сина Баязида врятувало попередження довіреної людини: він встиг покинути Стамбул і сховався в Ірані. Зате відомо про те, що, крім синів Роксолани, діти султана, народжені іншими дружинами і наложницями, були вбиті. Хюррем повеліла відшукати в гаремі і по всій країні інших синів Сулеймана, яких народили дружини і наложниці, і всіх їх позбавити життя! Як виявилося, синів у султана знайшлося близько сорока чоловік - всіх їх, кого таємно, кого явно, повбивали за наказом Роксолани».

... Дивитися далі »


На загальний подив, спочатку слово «хальвет» мало чисто релігійний сенс і означало «відхід від реального життя, занурення в молитву наодинці з собою» - свого роду релігійна медитація.
На жаль, згодом цей релігійний термін, змішався з сексуальними стосунками і повністю втратив своє первинне значення.
Згадується в серіалі хальвет - це так званий сахих халь ... Дивитися далі »


Жителі Османської імперії споконвіку надавали велике значення красі та гігієні. Це підтверджує велика кількість хамамів, які й сьогодні можна побачити в будь-якому місті Туреччини.
Хамами - знамениті турецькі бані будувалися повсюди.
Османські жінки знали багато секретів природної краси. До речі, унікальний спосіб очищення пор, сьогодні відомий як пілінг, придумано саме османами для ... Дивитися далі »


Перший турецький султан Осман I Турецький, Осман Газі (1258 - 1326, тур. Osman Gazi, Birinci Osman) зійшов на трон в 1300 році. Успадкувавши від батька Торгута невелику територію на північному заході Коньї, перетворив її в самостійне князівство, іменоване Османським. Влада Османа поширювалась також на турецьке плем'я Кайї та інші дрібні племена, які внаслідок були об'єднані під однією спільною назвою "Османи". ... Дивитися далі »


Кажуть, що одружитись по любові не міг жоден із королів… А ось султан, як не дивно, міг. І робив кожен із них це завжди, вибираючи із свого гарему найулюбленішу і найкращу жінку.

А було з кого, бо у султанському гаремі зазвичай було 300 наложниць (у китайського імператора – 3000!). Це не означає, що він розпускав інших – за винятком Сулеймана (чоловіка Роксолани) та о ... Дивитися далі »


1-10 11-20 21-28