Четвер, 02.05.2024, 23:43
Дивитися онлайн
Наші друзі

Розділи
1 сезон
2 сезон
3 сезон
4 сезон
Цікаві матеріали
Друзі сайту

Серіал "Величне століття. Роксолана"

Головна » 1 сезон » 1 серія 1 сезону "Початок"
16:38
1 серія 1 сезону "Початок"

Серіал розпочинається з подій 1520 року у Манісі. Юному шехзаде Сулейману повідомляють про смерть батька: "22 вересня наш великий султан Селім після вечірнього намазу в польовому таборі в Чорлу покинув нашу грішну землю. Нехай земля йому буде пухом. Пірі-паша".
"Я - Сулейман, мій батько - султан Селім, мати - Хафіза-султан. Я прийшов на світ восени 1494 року, щоб ощасливити мої землі миром і достатком. Однак я тужу за братами. Моровиця забрала Орхана, Муссу і Куруча. Я з дитинства пізнав смуток.
Я - Сулейман. З шести років мене навчали найкращі мудреці. Я полюбив гірські вершини, зорі, математику. В десять років переді мною відчинив свої двері Ендерон - я читав трактати, ставив запитання і не вдовольнявся відповідями. Усе потаємне я роблю явним. Ювелірна справа вчить мене витримки, а блиск металу  і коштовних каменів не сліпить мені очей. Я з першого погляду відрізняю важливе від невартого уваги і ніколи нічого не забуваю.
Я - Сулейман. У шістнадцять - я спадкоємець трону і правитель Маніси. Сьогодні я приймаю весь славетний батьківський спадок. І я дав слово бути справедливим на цьому шляху.
Я - десятий султан Османської імперії!".

У гаремі готуються до святкування. На кухні заправляє шеф-кухар володаря Шакер-ага. Його підганяє євнух Сюмбюль-ага.
Сулейман з Ібрагімом милуються салютом на честь свята. Ібрагім порівнює Сулеймана з Македонським. Пірі-паша повертає Сулейману печатку, як того вимагає закон, але Сулейман відзначає його вірність батьку і залишає того на посаді. Тут же Сулейман призначає свого сокольничого Ібрагіма наглядачем покоїв. Папська рада у Римі оцінює майбутні перспективи Османів: "Ісламський лев могутній правитель помер. Його місце посіло лякливе кволе ягнятко".
На невільницькому човні везуть дівчат. Серед них і Настуня з Марією. Настя веде себе агресивно, кидається на охорону. Марія намагається залагодити конфлікти. Настуня згадує свого коханого - вони мали от-от обвінчатися, але все перервалося неочікувано - рідню дівчини перерізали, а її продали в османський палац.
Настуня і Марія уже на кастингу в гаремі перед Дайє-хатун. Настя влаштовує істерику, і її помічає валіде: "Ти - власність султана Сулеймана. Твою долю вирішуватиме він. І я".  Валіде знає українську, вона – дочка кримського хана (нібито не рабиня зі слів Дайє). Перед сном Настуня знову непокірна. Вгамовувати її береться Нігяр. Вона каже ключову фразу для Насті: «Ми всі тут були рабинями. Якщо маєш голову на плечах, рабинею не будеш. Навчайся, слухай, що кажуть і не пліткуй. Усіх цих дівчат готують для повелителя. Якщо ти ощасливиш султана і народиш йому сина, то й сама станеш хасекі-султан. Світ буде твоїм». Вночі Насті сниться сім’я – батько дає їй настанови: «Зупини криваву бійню. Господь укаже тобі шлях».
Сюмбюль із Нігяр-калфою вибрали серед дівчат Айше і привели її у покої Сулеймана. Султан її чпокнув і відправив. А сам в роздумах: «Я боюся, тату. Боюся пролити кров, стати бездушним. А якщо відчуття безмежної влади заглушить мій голос совісті? Невпинно молися за мене, не дай соромитися себе».
«Я - Ібрагім із Парги. Син грецького рибалки Маноліса та венеціанки Софії. Відступник, навернений в іслам у десять років. Як мене звали, що те ім'я означало, я забув. Забуття - це свобода. Інакше коріння впивається в серце і не відпускає.
Я Ібрагім, Ібрагім відступник із Парги якого навернули в іслам у десять років. Що таке відступництво? Куди ми відступаємо? Чи є звідти вороття? Чи ж доля торує шлях лише вперед? І відступати - це насправді віднайти своє майбутнє? Чи й досі шукає мене земля, яку я покинув? Чи підкаже голос серця дорогу додому, якого я зрікся? Чи тепер мене наречуть відступником усіма мовами, усі віри, усі народи? Але хіба ж я вибрав собі таку долю? Бути відступником мене змусили!».

Сулейман нагадує Ібрагіму, що тому вже пора створити сім’ю.
Нігяр продовжує навчання Насті: «На верху знаходяться фаворитки султана. У ліжко султана веде Золотий шлях, і ним проходять тільки найрозумніші».  Коли мимо дівчат проходить султан Сулейман, Настя дозволяє собі викрикнути: «Султан Сулейман!».  Той зупиняється біля неї, а Настя падає без свідомості йому в руки і чарує очима. Султан передає дівчину в руки хатун, а сам іде далі, правда, збившись зі шляху. Настя опритомніла. Дайє погрожує її покарати. Дівчині сподобався султан, вона обіцяє навчити Марію правильно падати в руки султанам ;) Настя розмовляє з Айше, Дізнається про дружину-красуню Сулеймана Махідевран. Та з малолітнім сином Мустафою саме прибуває в столицю.
Валіде влаштовує для сина бенкет – там будуть дівчата і танець живота. Махідевран виявляє ревнощі та невдоволення цією подією валіде, але нічого не може змінити.  Серед дівчат своїм танцем особливо султана вражає Настя. Сулейман кидає тій фіолетову хустинку. Це не просто хустинка, це квиток на Золотий шлях – шлях до покоїв султана (хелвет). Марія називає Настю відьмою за те, що приворожила султана, а Настя відрубує, що та їй заздрить.
До Насті приходить Гюльшах – служниця Махідевран, змушує ту гарно працювати. Там же з’являється і Махідевран. Настя розказує Марії, що вона сказала: «Ти йому більше не дружина. Забудь. Я йому дружина і не на одну ніч, а на тисячу. Сулейман стане моїм рабом ;)». Це підслухала Дайє і доповіла валіде.
На дивані серед візирів виникає невдоволення призначенням відступника Ібрагіма наглядачем покоїв (це одна з чотирьох державних печаток). Хасанджан-паша радить Сулейману забути про совість. Скарбник звітує про доходи держави - наразі в казні понад  6,38 млн. золотих дукатів, річний прибуток – 11 млн. Сулейман планує встелити світ собі під ноги – пройти всю Європу:  Белград, Будду, Відень, Рим, а також Схід. Його вороги: Карл V, Франциск, Генріх Тюдор та гяур у Ватикані (гяур – зневажлива назва невірних у мусульман). Планує захопити Родос і взяти під контроль Середземне море. Сулейман, керуючись законами Корану, звільняє 600 єгипетських родин, які утримувались на чужині; знімає заборону іранцям торгувати шовком, компенсує їм збитки, хоче бути справедливим. Для цього Джафера-агу, що знущався з єгиптян, наказує покарати суворо і терміново. Йому відрубали голову. Джафер-ага був адміралом флоту.
До Сулеймана прибуває венеціанський посол з пропозицією миру. Але венеціанцям варто визначитися, з ким вступати в коаліцію.
В кінці 1 серії Настю ведуть Золотим шляхом на хелвет до Сулеймана. Проте першою в покоях володаря опинилася Махідевран. Султан здивований.

Дивитися серіал "Величне століття" українською мовою:

"Роксолана" - найдорожчий проект в історії турецького телебачення серіал "Величне століття. Роксолана". У серіалі розповідається про роки правління наймогутнішого султана Османської імперії Сулеймана Великого та його пристрасне кохання до чарівної української красуні Роксолани.

Категорія: 1 сезон | Переглядів: 25848 | Додав: meri7837 | Теги: 1 сезон, 1 серія | Рейтинг: 3.5/19