Четвер, 25.04.2024, 22:45
Дивитися онлайн
Наші друзі

Розділи
1 сезон
2 сезон
3 сезон
4 сезон
Цікаві матеріали
Друзі сайту

Серіал "Величне століття. Роксолана"

Головна » Цікаві матеріали » Легенда №3 "Про масову кастрацію"
07:34
Легенда №3 "Про масову кастрацію"

Легенда третя. «Про кастрацію і срібні трубочки»

Легенда свідчить: Замість милої і веселої чарівниці-хохотушки нашому погляду з'являється люта, підступна і безжальна машина для виживання. Зі стратою спадкоємця і його друга почалася хвиля репресій, небачених в Стамбулі. За зайве слово про криваві палацові справи можна легко було поплатитися головою. Їм рубали голови, не вдаючись навіть до поховання...

Дієвим і страхітливим методом Роксолани була кастрація, що здійснювалася найжорстокішим чином. У підозрюваних в крамолу вирізали все під корінь. І після «операції» нещасним не належало перев'язувати рану - вважалося, що «погана кров» повинна вийти. Той, хто все-таки залишався в живих, міг випробувати на собі милосердя султанші: вона дарувала нещасним срібні трубочки, вставляються в отвір сечового міхура.

Страх поселився в столиці люди стали боятися власної тіні, не відчуваючи себе в безпеці навіть біля домашнього вогнища. Ім'я султани вимовляли з трепетом, до якого дододавалося благоговіння»

Історичні факти: Історія масових репресій, організованих Хюррем Султан ніяк не збереглася, ні в історичних записах, ні в описі сучасників. Але зате слід зазначити, що збереглися історичні відомості про те, що ряд сучасників (зокрема Sehname-я Al-я Осман (тисяча п'ятсот дев'яносто три) і Sehname-Хумаюн (1596), Taliki-заде ель-Fenari представили дуже утішний портрет Хюррем, як жінки шанованої "за її численні благодійні пожертвування, за її заступництво учням і повагу до вчених мужів, знавцям релігії, а так само за придбання нею рідкісних і прекрасних речей".

Якщо говорити про історичні факти які мали місце бути в житті Хюррем, то вона ввійшла в історію не як репресивний політик, а як людина, що займається благодійністю, вона стала відома за свої масштабні проекти. Так на пожертвування Хюррем в Стамбулі був побудований район Стамбул так званий Avret Pazari (або жіночий базар, пізніше імені Хасекі) , що містить в собі мечеть, медресе, Імарет, початкову школу, лікарні і фонтан. Це був перший комплекс, побудований в Стамбулі архітектором Синаном в своїй новій посаді головного архітектора правлячої сім'ї. А той факт, що це було третя за величиною будівля в столиці, після комплексів Мехмета II (Fatih) і Сулейманіє (Süleymanie), свідчить про високий статус Хюррем. Вона також побудувала комплекси в Адріанополі і Анкарі. У числі інших благодійних проектів, можна назвати будівництво увійшли в основу проекту в Єрусалимі (названий пізніше імені Хасекі Султан), хоспісів і їдальнею для паломників і бездомних; їдальні в Мецці (при Імарет Хасекі Хюррем), громадської їдальні в Стамбулі (в Avret Pazari), а також двох великих громадських лазень в Стамбулі (в Єврейському і Ая Софії кварталах, відповідно). З подачі Хюррем Султан були закриті невільницькі ринки (найбільший невільничий ринок був знищений під нуль і на його місці була зведена мечеть Хюррем Султан з лікарнею, в якій проводилося безкоштовне медичне обслуговування будинків і двічі в тиждень видавалися безкоштовні медикаменти), і реалізований ряд соціальних проектів.

Категорія: Цікаві матеріали | Переглядів: 7650 | Додав: meri7837 | Теги: історія, євнух, кастрація, факти, Хюррем | Рейтинг: 3.9/7